Ako podporiť imunitu komplexne, spolu s aromaterapiou a výživovými doplnkami?
Zopár možností z aromaterapie sme vám poskytli v predošlom článku (ak ste ho ešte nečítali, môžete ho nájsť TU), a však pre komplexnejšie riešenie je vhodné podporovať imunitu aj zvnútra a to správnymi výživovými doplnkami s optimálnym obsahom vitamínov, minerálov, aminokyselín a stopových prvkov. Prinášame vám pár tipov, ako si správne udržať imunitu na vysokej úrovni. Jednotlivé výrobky máme odskúšané a ich užívanie sa stalo našou každodennou rutinou. Jednotlivé výrobky vám aj podrobnejšie popíšeme, aby ste vedeli aspoň v stručnosti pochopiť synergiu jednotlivých vitamínov a minerálov a na čo konkrétne dané zložky účinkujú.
Nadpisy jednotlivých produktov sú prepojené s našim e-shopom pre jednoduchší prístup k ďalším informáciám o cene a dostupnosti.
Základná kombinácia na každý deň by mala obsahovať:
Vitacor Plus™ Dr. Rath 90 tabliet
Vitacor plus je optimálna kombinácia viac ako tridsiatich bunkových nutrientov v synergickej kombinácii. Dostupný je buď v tabletovej forme, alebo vo forme prášku. Ja práve skúšam práškový, pretože nie som úplný vyznávač prehĺtania tabliet. Jeho chuť je jemná, príjemne pomarančová, jedinou nevýhodou snáď je asi len to, že v studenej vode sa ťažšie rozrába a tvoria sa hrudky.
Formula Vitacor Plus obsahuje:
Vitamín C- prispieva k ochrane bunky pred oxidačným stresom, napomáha energetickému metabolizmu bunky, podporuje normálne imunitné reakcie a prispieva ku správnej tvorbe kolagénu v kostiach, kĺboch, cievach, zuboch, ďasnách a koži.
Vitamín E (D-alfa-tokoferol)– Prirodzene sa vyskytujúci vitamín E existuje v ôsmich chemických formách (alfa-, beta-, gama- a delta-tokoferol a alfa-, beta-, gama- a delta-tokotrienol), ktoré majú rôznu úroveň biologickej aktivity. Alfa- (alebo α-) tokoferol je jediná forma, o ktorej sa zistilo, že vyhovuje ľudským požiadavkám. Má silné antioxidačné účinky a podieľa sa na imunitnej funkcii. Výborne pôsobí aj v protizápalových procesoch a ako prevencia koronárnych srdcových ochorení.
Vitamín A (beta-karotén)– podieľa sa na imunitných funkciách, zraku, reprodukcii a bunkovej komunikácii. Podporuje rast a diferenciáciu buniek, hrá rozhodujúcu úlohu pri normálnej tvorbe a údržbe srdca, pľúc, obličiek a ďalších orgánov. Beta-karotén je jedna z vhodných foriem vitamínu A, pochádzajúca z rastlinných zdrojov.
Vitamín B1 (tiamín)– Tento vitamín hrá rozhodujúcu úlohu v energetickom metabolizme, a teda aj v raste, vývoji a funkcii buniek. Pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu a je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému. Absorbuje sa v tenkom čreve. Potrebujeme jeho nepretržitý prísun, pretože telo ho dokáže skladovať v pečeni len vo veľmi malom množstve 30 mg.
Vitamín B2 (riboflavín)– hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste, obnove červených krviniek a uvoľňovaní energie zo sacharidov. Nedostatok vitamínu nie je frekventovaný, pretože ho obsahuje väčšina potravín. K príznakom nedostatku patrí suchá, popraskaná koža a precitlivenosť očí na prudké svetlo. Spolu s vitamínom A chráni slizničnú výstelku dýchacieho, tráviaceho a močového ústrojenstva, endotel obehového a nervového systému, kožu a oči. Spolupôsobí pri regulácii syntézy dôležitých hormónov: somatotropného hormónu, tyroxínu a inzulínu. Pomáha udržiavať normálnu hladinu homocysteínu, aminokyseliny v krvi.
Vitamín B3 (niacín)– podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože a nervov. Nedostatok niacínu môže viesť k pelagre, chorobe charakterizovanej postihnutím kože, problémom s trávením a duševnou poruchou. Podporuje metabolizmus tukov a prispieva k útlmu tvorby cholesterolu a triglyceridov.
Vitamín B5 (D-pantotenát vápenatý)– veľmi dôležitý pre metabolické spracovanie prijatých živín a nenahraditeľný pre syntézu hormónov a cholesterolu.
Vitamín B6 (pyridoxín hydrochlorid)– plní v tele širokú škálu funkcií a je mimoriadne všestranný s účasťou na viac ako 100 enzýmových reakciách, ktoré sa väčšinou týkajú metabolizmu bielkovín. Hrá úlohu v kognitívnom vývoji prostredníctvom biosyntézy neurotransmiterov a pri udržiavaní normálnych hladín homocysteínu, aminokyseliny v krvi. Vitamín B6 sa podieľa na imunitných funkciách (napríklad podporuje produkciu lymfocytov a interleukínu-2) a tvorbe hemoglobínu. Ľudské telo vstrebáva vitamín B6 v jejune (druhá časť tenkého čreva).
Vitamín B12 (kyanokobalamín)– je živina, ktorá pomáha udržiavať zdravé nervy a krvné bunky tela a pomáha vytvárať DNA, genetický materiál vo všetkých bunkách. Vitamín B12 tiež pomáha predchádzať typu anémie nazývanej megaloblastická anémia, ktorá ľudí unavuje a oslabuje. Na to, aby telo absorbovalo vitamín B12 z potravy, sú potrebné dva kroky. Najskôr kyselina chlorovodíková v žalúdku oddeľuje vitamín B12 od proteínu, na ktorý sa vitamín B12 v potravinách viaže. Potom sa vitamín B12 skombinuje s bielkovinou tvorenou žalúdkom, ktorá sa nazýva vnútorný faktor a vstrebáva sa do tela.
Vitamín D3 (cholekalciferol)– je živina nachádzajúca sa v niektorých potravinách, ktorá je potrebná pre zdravie a pre udržanie silných kostí. Robí to tak, že pomáha telu vstrebávať vápnik (jeden z hlavných stavebných prvkov kostí) z potravy a doplnkov. U ľudí, ktorí dostanú príliš málo vitamínu D, sa môžu vyvinúť mäkké, tenké a krehké kosti, čo je stav známy ako krivica u detí a osteomalácia u dospelých. Svaly ho potrebujú na pohyb, nervy na prenos správ medzi mozgom a každou časťou tela a imunitný systém potrebuje vitamín D na potlačenie napadnutia baktériami a vírusmi. Spolu s vápnikom pomáha vitamín D chrániť aj starších dospelých pred osteoporózou. Vstrebáva sa v tenkom čreve. Prítomnosť tuku v čreve zvyšuje absorpciu vitamínu D, ale časť vitamínu D sa vstrebáva aj bez tuku v strave.
Kyselina listová– je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nosiacej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny. Nazýva sa aj vitamínom B9. Podporuje plodnosť.
Biotín– je vitamín B, ktorý sa nachádza v mnohých potravinách. Biotín pomáha premeniť sacharidy, tuky a bielkoviny v jedle, ktoré konzumujete, na energiu, ktorú potrebujete.
L-Prolín– je aminokyselina, ktorá zohráva významnú úlohu pri posilňovaní imunitného systému. Je súčasťou spojivových tkanív. Na tvorbu prolínu je nevyhnutná prítomnosť aminokyseliny L-lyzín. Je dôležitý pre produkciu kolagénu a chrupavky. Vhodný pri osteoartitíde a chronickej bolesti chrbta. Pomáha s udržovaním zdravej pokožky a spojivového tkaniva, najmä po úraze. Je dôležitý aj pre udržanie svalovej hmoty a preto je často vyhľadávaný aj športovcami. Pomáha posilňovať srdcový sval a cievy.
L-Lyzín– je stavebnou jednotkou bielkovín. Je to esenciálna aminokyselina, naše telo si ju nedokáže vyrobiť a preto ju musíme získavať z potravy. Je dôležitý pre normálny rast a svalovú premenu a používa sa na výrobu karnitínu, látky nachádzajúcej sa vo väčšine buniek nášho telaPomáha transportovať tuky cez naše bunky, aby sa spaľovali na energiu. L-lyzín je forma lyzínu, ktorú naše telo môže využiť. Používa sa na liečbu kútikov, oparov, pásového oparu. Pomáha bojovať s úzkosťou. Môže zlepšiť vstrebávanie a zadržiavanie vápnika. Môže napomáhať hojeniu rán tým, že pomáha vytvárať kolagén.
L-Karnitín (L-karnitíntartarát)– nachádza sa takmer vo všetkých bunkách tela a hrá rozhodujúcu úlohu pri výrobe energie. Transportuje mastné kyseliny s dlhým reťazcom do mitochondrií, aby mohli byť oxidované (spaľované) na výrobu energie. Transportuje aj toxické zlúčeniny z bunky, aby sa zabránilo ich hromadeniu.
L-Arginín (L-arginín-hydrochlorid)– je aminokyselina nevyhnutná na tvorbu bielkovín. Používa sa pri angínach, zúžení krvných ciev spojených so zlým prekrvením, vysokom krvnom tlaku, erektilnej dysfunkcii, preeklampsii.
L-Cysteín (L-cysteín-hydrochlorid)– je semesenciálna aminokyselina, ktorá sa prirodzene nachádza v ľudskom tele. Cysteín je spolu s aminokyselinami glutamínom a glycínom stavebným kameňom silného antioxidantu glutatiónu. Telo si môže vyrobiť cysteín z aminokyselín metionínu a serínu. Používa sa na liečbu angíny, kardiovaskulárnych ochorení, chronickej bronchitídy, cukrovky, chrípky, zápalu, osteoartritídy.
Kalcium (glycinát)– je minerál, ktorý sa nachádza v mnohých potravinách. Telo potrebuje vápnik na udržanie silných kostí a na vykonávanie mnohých dôležitých funkcií. Takmer všetok vápnik sa ukladá v kostiach a zuboch, kde podporuje ich štruktúru a tvrdosť. Telo tiež potrebuje vápnik pre pohyb svalov a pre nervy na prenos správ medzi mozgom a každou časťou tela. Vápnik sa navyše používa na pomoc krvným cievam pri prenose krvi do celého tela a na pomoc pri uvoľňovaní hormónov a enzýmov, ktoré ovplyvňujú takmer všetky funkcie v ľudskom tele.
Magnézium (glycinát)– je živina, ktorú telo potrebuje, aby zostalo zdravé. Horčík je dôležitý pre mnoho procesov v tele, vrátane regulácie svalových a nervových funkcií, hladiny cukru v krvi a krvného tlaku a tvorby bielkovín, kostí a DNA.
Draslík (citran draselný)– je minerál potrebný na správnu funkciu obličiek a srdca, kontrakciu svalov a nervový prenos.
Zinok (glycinát)– je živina, ktorú ľudia potrebujú, aby zostali zdraví. Pomáha imunitnému systému bojovať proti napadnutiu baktériami a vírusmi. Telo tiež potrebuje zinok na výrobu bielkovín a DNA, genetického materiálu vo všetkých bunkách. Počas tehotenstva, dojčenia a detstva potrebuje telo zinok, aby správne rástlo a vyvíjalo sa. Zinok tiež pomáha pri hojení rán a je dôležitý pre správne vnímanie chutí a vôní.
Mangán (citran mangánatý)– je minerál, ktorý naše telo používa na výrobu energie a ochranu našich buniek pred poškodením. Naše telo tiež potrebuje mangán pre silné kosti, reprodukciu, zrážanie krvi a zdravý imunitný systém.
Meď (glycinát)– je minerál, ktorý naše telo používa na vykonávanie mnohých dôležitých funkcií, vrátane výroby energie, spojivových tkanív a krvných ciev. Meď tiež pomáha udržiavať nervový a imunitný systém a aktivuje gény. Naše telo tiež potrebuje meď pre vývoj mozgu.
Selén (L-selenometionín)– je živina dôležitá pre reprodukciu, funkciu štítnej žľazy, tvorbu DNA a ochranu tela pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a pred infekciou.
Chróm (pikolinát chromitý)– je stopový prvok zohrávajúci dôležitú úlohu v metabolizme cukrov, tukov a bielkovín zosilnením účinku inzulínu.
Molybdén (molybdénan sodný)– je minerál, ktorý naše telo používa na spracovanie bielkovín a genetického materiálu, ako je DNA. Molybdén tiež pomáha odbúravať lieky a toxické látky, ktoré sa dostávajú do tela.
Inositol– je karbohydrát zphrávajúci úlohu v mnohých telesných procesoch. Môže znižovať stavy úzkosti ovplyvnením hladiny serotonínu. Kontroluje hladinu cukru v krvi zlepšením citlivosti na inzulín. Zlepšuje plodnosť u žien. Redukuje symptómy depresie.
Koenzým Q10– je látka patriaca do skupiny ubichinónov s účinkami podobnými vitamínom, ktorá sa prirodzene nachádza v ľudskom tele s najvyššou úrovňou v srdci, pečeni, obličkách a pankrease. Od 20. roku života jeho produkcia klesá. Tvorba koenzýmu Q10 vyžaduje dostatok vitamínu B6. Ovplyvňuje energetický metabolizmus každej bunky, má antioxidačné účinky a ovplyvňuje stabilitu a funkciu všetkých bunkových membrán.
Fosfor (vápenaté soli kys. trihydrogenfosforečnej)– je minerál obsiahnutý v každej bunke v tele. Väčšina fosforu je v kostiach a zuboch a časť je vo vašich génoch. Naše telo potrebuje fosfor na výrobu energie a na vykonávanie mnohých dôležitých chemických procesov.
Pyknogenol– patentovaná látka získaná z kôry borovice Pinus Maritima z lesov v južnom Francúzsku. Je považovaný za silný antioxidant, chráni bunky pred voľnými radikálmi. Prispieva k posilneniu kardiovaskulárneho systému, má priaznivý vplyv na cirkuláciu krvi, napomáha redukovať výskyt kŕčových žíl. Je užitočný v rámci starostlivosti o zrak, prospieva pokožke,pomáha obnoviť jej elasticitu. Pomáha redukovať produkciu histamínu (vhodný pre alergikov).
Citrusové bioflavonoidy– sú látky rastlinného pôvodu nachádzajúce sa prakticky v vsetkých rastlinných bunkách. Môžu pomáhať znížiť riziko srdcových ochorení, rakoviny, chrániť mozgovú funkciu v starobe (napr. pred Alzheimerovou chorobou) a zlepšiť krvný obeh. Posilňujú účinok vitamínu C, spolu s ktorým sa môže podieľať na liečbe paradentózy. Pomáhajú aj pri liečbe chorôb cievneho a lymfatického systému, vrátane hemoroidov, krvácanie z nosa, podliatín, vredov.
Phytobiologicals™ Dr. Rath 60 tabliet
Základná formula Dr. Rath na dennú suplementáciu, ktorá obsahuje aktívne rastlinné extrakty – fytobiologiká, ktoré sú efektívnym antioxidačným doplnkom k vitamínom, minerálom, aminokyselinám a esenciálnym mastným kyselinám.
Extrakt zo zeleného čaju– je prírodný a vysoko účinný antioxidant z listov z rastliny Camellia sinensis. Má schopnosť zvýšiť spaľovanie tukov a hladinu energie. V spojení s rybím olejom a quercetínom sa zvyšuje jeho biologická dostupnosť.
Kurkumín (z koreňa kurkumy)– je flavonoid označovaný tiež ako kurkumová žlť a je aktívnou zložkou koreňa kurkumy. Podporuje tráviaci systém, správnu funkciu pečene, obličiek a žlčníka, udržiava správnu hladinu cukru a cholesterolu. Pomáha s udržaním normálneho stavu kĺbov, ovplyvňuje ich pohyblivosť a znižuje ich opotrebenie. Pomáha s liečbou zápalov v tele. Priaznivo vplýva na udržanie duševnej rovnováhy a podporuje imunitu.
Resveratrol (z krídlatky japonskej)– je polyfenol nachádzajúci sa v červenom víne, šupkách červeného hrozna, šťave z fialového hrozna, morušiach a v menšom množstve v arašidoch. Pôsobí ako antioxidant. Môže pomôcť znížiť krvný tlak, má pozitívny vplyv na krvné tuky, pomáha ochraňovať mozgové bunky pred ich poškodením, môže zvýšiť citlivosť na inzulín, môže zmierniť bolesti kĺbov, výskum naznačil, že môže pomôcť s blokovaním aktivity rakovinových buniek.
Zeleninový extrakt z čeľade Cruciferae(Cruciferex®)– je (patentovaná) zmes biologicky aktívnych látok, ktoré sa prirodzene nachádzajú v kapustovej zelenine. Tieto látky môžu zvýšiť detoxikačné mechanizmy tela a antioxidačný potenciál, čo vedie k širokému spektru zdravotných výhod.
Quercetín (Kvercetín)– je to prírodný pigment, je silný antioxidant, ktorý tiež zvyšuje absorpciu resveratrolu a zvyšuje stabilitu a účinnosť extraktu zo zeleného čaju. Môže zlepšiť zápal, krvný tlak, výkon pri cvičení a riadenie hladiny cukru v krvi. Môže mať vlastnosti chrániace mozog, antialergické a protirakovinové účinky. Stále je však potrebný ďalší výskum u ľudí.
Vitamín C VitaCforte™ Dr. Rath 90 tabliet
Je to spojenie vitamínu C a bioflavonoidov.
Vitamín C– V tele pôsobí ako antioxidant, pomáha chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Voľné radikály sú zlúčeniny tvorené, keď naše telo premieňa jedlo, ktoré konzumujeme, na energiu. Telo tiež potrebuje vitamín C na výrobu kolagénu, bielkoviny potrebnej na hojenie rán. Okrem toho vitamín C zlepšuje vstrebávanie železa z rastlinných potravín a pomáha imunitnému systému správne pracovať na ochrane tela pred chorobami. Môže slúžiť tiež na prevenciu a podpornú liečbu rakoviny, predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam. Výskum naznačuje, že vitamín C v kombinácii s inými živinami môže pomôcť spomaliť progresiu vekom podmienenú makulárnu degeneráciu a s tým spojenú stratu zraku. Kombinácia s bioflavonoidmi sa pokladá za vhodnú kombináciu za účelom zvýšenie účinnosti vitamínu C
Citrusové bioflavonoidy– sú látky rastlinného pôvodu nachádzajúce sa prakticky v vsetkých rastlinných bunkách. Môžu pomáhať znížiť riziko srdcových ochorení, rakoviny, chrániť mozgovú funkciu v starobe (napr. pred Alzheimerovou chorobou) a zlepšiť krvný obeh. Posilňujú účinok vitamínu C, spolu s ktorým sa môže podieľať na liečbe paradentózy. Pomáhajú aj pri liečbe chorôb cievneho a lymfatického systému, vrátane hemoroidov, krvácanie z nosa, podliatín, vredov.
Omega E ™ Dr. Rath 60 kapsúl
Obsahuje omega-3-nenasýtené mastné kyseliny EPA a DHA s vitamínom E ako oxidačnou ochranou.
Rybí tuk– výborne pôsobí na imunitu najmä pri častých dýchacích a črevných ochoreniach, alergiách, únavovom syndróme. Je skvelou prevenciou proti srdcovocievnym ochoreniam. Pôsobí priaznivo aj na kosti, zuby a kĺby, dobrý rozvoj mozgu, pamäte a koncentrácie. Omega 3 mastné kyseliny (EPA – eikozapentaénová kyselina a DHA – dokozahexaénová kyselina) hrajú dôležitú úlohu pri správnej tvorbe bunkových membrán a ovplyvňujú mnohé metabolické procesy v našom tele. Patria medzi esenciálne mastné kyseliny, čo znamená, že si ich naše telo nevie vyrobiť. Preto je dôležité zabezpečiť ich dostatočný príjem v strave. Pomáhajú s udržaním správnej hladiny cholesterolu, zlepšujú koncentráciu a pamäť a pomáhajú v boji s depresiou, znižujú riziko infarktu myokardu a bojujú proti makulárnej degenerácii.
Vitamín E (zmes tokoferolov) – Prirodzene sa vyskytujúci vitamín E existuje v ôsmich chemických formách (alfa-, beta-, gama- a delta-tokoferol a alfa-, beta-, gama- a delta-tokotrienol), ktoré majú rôznu úroveň biologickej aktivity. Alfa- (alebo α-) tokoferol je jediná forma, o ktorej sa zistilo, že vyhovuje ľudským požiadavkám. Má silné antioxidačné účinky a podieľa sa na imunitnej funkcii. Výborne pôsobí aj v protizápalových procesoch a ako prevencia koronárnych srdcových ochorení.
Vitamin D3 Pocket Dr. Rath 150 tabliet
Vitamín D je rozhodujúcim faktorom pre naše zdravie a pre udržanie silných kostí. Robí to tak, že pomáha telu vstrebávať vápnik, jeden z hlavných stavebných prvkov kostí, z potravy a doplnkov. Je však potrebný aj z iných hľadísk. Svaly ho potrebujú na pohyb, napríklad nervy na prenos správ medzi mozgom a každou časťou tela a imunitný systém potrebuje vitamín D na potlačenie napadnutia baktériami a vírusmi. Spolu s vápnikom pomáha vitamín D chrániť aj starších dospelých pred osteoporózou. Vitamín D sa nachádza v bunkách celého tela.
Telo si vytvára vitamín D, keď je pokožka vystavená priamemu slnečnému žiareniu. Väčšina ľudí týmto spôsobom spĺňa aspoň niektoré svoje potreby potrebné pre vitamín D. Koža vystavená slnečnému žiareniu v interiéri cez okno neprodukuje vitamín D. Zamračené dni, tieň a pokožka tmavej farby tiež znižujú množstvo vitamínu D, ktoré pokožka vytvára.
Napriek dôležitosti slnka pre syntézu vitamínu D je však rozumné obmedziť vystavenie pokožky slnečnému žiareniu, aby sa znížilo riziko rakoviny kože. Ak ste na slnku dlhšie ako niekoľko minút, noste ochranný odev a naneste krém s ochranným faktorom SPF (slnečný ochranný faktor) 8 alebo viac. Soláriá tiež spôsobujú, že pokožka vytvára vitamín D, ale predstavuje podobné riziko pre rakovinu kože. A preto je vhodné vitamín D dopĺňať v podobe suplementov.
Vitamín D zabezpečuje normálny vývoj a metabolizmus kostí a chrupiek vrátane celého metabolizmu kalcia , správne delenie buniek a ich diferenciáciu, imunitné procesy, sekréciu inzulínu, reguláciu krvného tlaku, a iné. Úzko súvisí s metabolizmom kalcia a fosforu, zinku, železa, vitamínu A.
Probiotics™ Dr. Rath 60 kapsúl
Podpor priateľský mikrobióm v črevách každý deň s našimi novými probiotickými kapsulami od Dr. Rath. Nie len po Vianociach treba dopĺňať probiotiká na obnovu správneho trávenia. Dnes, kedy Bio nestriekane potraviny sú 3x drahšie ako tie, na ktoré boli vynaložené ďalšie prostriedky v podobe chemikálií a ktoré zďaleka nemajú takú výživovú hodnotu a zaťažujú náš organizmus, to vaše črievka naozaj ocenia.
Črevný mikrobióm je tiež z veľkej časti ovplyvnený aj dlhodobým užívaním rôznych liekov a antibiotík. Základná formula pre zdravú črevnú flóru od Dr. Rath obsahuje 8 nasledovných živých kmeňov baktérií:
Bifidobacterium bifidum– táto baktéria sa vyskytuje v črevách cicavcov a veľmi dobre pôsobí na infekcie spôsobené helicobacterom, syndróm dráždivého čreva, pomáha obnoviť mikroflóru v črevách po chemoterapii, pri hnačke, zápche.
Bifidobacterium lactis– sa nachádza v surovom mlieku a používa sa ako štartovacia kultúra pri výrobe syrov a tvarohu. Pomáha bojovať s nádormi, podporuje zdravé trávenie-znižuje laktózovú intoleranciu, pomáha pri syndróme dráždivého čreva, pri zápche a hnačke, pomáha pri prevencii zubných kazov, zvyšuje imunitu, zlepšuje alergické reakcie a zápaly, pomáha pri diabete, zlepšuje cholesterol.
Lactobacillus acidophilus– je najbežnejším druhom probiotík a môžeme ho nájsť vo fermentovaných jedlách, jogurtoch a syroch. Je to druh baktérie vyskytujúci sa v našich črevách a ako už názov napovedá, pomáha tvoriť kyselinu mliečnu vďaka enzýmu laktáza, ktorý tvoria. Pomáha redukovať cholesterol, predchádzať hnačke, pripadne ju zmierňuje, pomáha pri syndróme dráždivého čreva, pri uzdravení vaginálnych infekcií, pri redukcii hmotnosti, predchádza a pomáha liečiť prechladnutie a chrípku, pri alergiách, redukuje ekzém.
Lactobacillus casei– táto baktéria sa nachádza aj v močových cestách a genitáliách a pomáha v boji voči rôznym mikroorganizmom, podporuje vstrebávanie živín, pomáha pri kolikách a zápche, crohnovej chorobe, laktózovej intolerancii, akné, alergiách, ekzéme, respiračných ochoreniach a chrípke, ústnych infekciách, reumatoidnej artritíde, pri helicobacter pylori infekcii, ktorá spôsobuje žalúdočné vredy, infekciách močových ciest a vaginálnych infekciách.
Lactobacillus plantarum– prirodzene sa vyskytuje v našich črevách a taktiež ju nájdeme vo fermentovaných potravinách, ako napríklad kyslá kapusta. Pomáha stimulovať tráviaci systém, bojovať proti choroboplodným baktériám a pomáha telu produkovať vitamíny. Napomáha k zlepšeniu imunitného systému. Môže pomôcť pri liečbe alebo prevencii cukrovky, ekzému, vysokého krvného tlaku, úzkosti, vysokého cholesterolu, syndrómu dráždivého čreva, Crhohnovej choroby a ulceróznej kolitídy. Môže pomôcť zlepšovať pamäť a zvyšovať športový výkon, podporovať chudnutie. Má výbornú schopnosť viazať sa na sliznice čreva a následne zvýšiť populáciu prospešných baktérií v našom čreve. Môže tiež pomôcť so znižovaním zápalu v tele a s chorobami s ním spojenými.
Lactobacillus rhamnosus– je jedným z najznámejších a najbežnejšie používaných kmeňov probiotík. Jeho množstvo terapeutických výhod bolo preukázaných v mnohých klinických štúdiách, najmä pokiaľ ide o jeho schopnosť posilniť imunitný systém, predchádzať a liečiť gastrointestinálne infekcie a hnačky, predchádzať niektorým alergickým prejavom a chrániť pred infekciami ženského reprodukčného systému. Má schopnosť odolávať kyselinám a žlči a dobre rastie v stenách čriev. Výborne sa viaže na črevný hlien a to z neho robí výborný prostriedok pre pacientov s tráviacimi poruchami. Je účinným liekom na vaginálne infekcie a na ochranu pred premnožením kvasiniek. U žien sa nachádza aj v urogenitálnom trakte, kde pomáha regulovať rovnováhu zdravých a škodlivých baktérií.
Lactobacillus salivarius– potláča candidu, ale aj baktérie typu e-coli, helicobacter, zlatý stafylokok, salmonella, pomáha redukovať zubné kazy a zápaly (napríklad prsnikov-mastitida, ale aj hrdla).
Streptococcus thermophiles– je silný probiotický kmeň, ktorý má dobre preskúmané zdravotné výhody. Toto probiotikum sa často nachádza v hrubom čreve a má veľa tráviacich výhod a schopnosť posilňovať imunitu. Používa sa na kultiváciu syrov a jogurtov. Tento probiotický kmeň tiež produkuje laktázu, ktorá pomáha ľuďom efektívnejšie tráviť mlieko. Probiotický Streptococcus thermophilus produkuje aj antibiotické chemikálie, ktoré zabraňujú infekcii spôsobenej napríklad zápalom pľúc a môžu pomôcť predchádzať vredom. Skúmané výhody Streptococcus Thermophilus: znižuje výskyt hnačky spojenej s užívaním antibiotík, zmierňuje príznaky ulceróznej kolitídy, zlepšuje trávenie laktózy a akútnu hnačku, znižuje príznaky syndrómu dráždivého čreva, pôsobí ako prevencia proti infekciám horných dýchacích ciest, predchádza vredom spôsobeným Helicobacterom pylori, znižuje príznaky HIV, zlepšuje imunitu, zlepšuje probiotickú flóru nedojčených detí, zmierňuje príznaky atopickej dermatitídy, zabraňuje vaginálnym bakteriálnym infekciám, zvyšuje hladinu HDL, zlepšuje protinádorovú aktivitu a zmierňuje koliky u detí.
Inulín– je tu použité ako prebiotikum, je to vzácna vláknina pre zdravie čriev z čakanky. Má sladkastú chuť a slúži ako náhrada cukru a je vhodnou náhradou tukov. Je to polysacharid, ktorý sa v črevách správa ako rozpustná vláknina, ktorá je zdrojom energie pre črevné baktérie a má probiotický účinok. Pomáha znižovať glykemický index potravín, nezvyšuje ani hladinu krvného tlaku. Pomáha so správnym vstrebávaním živín, najmä vápnika, čo prispieva k zdravému vývoju kostí. Pomáha so zachovaním prirodzenej črevnej flóry. Zabezpečuje správne trávenie, zabraňuje prejedaniu, pomáha s chudnutím a zabránením rakoviny hrubého čreva. Inulín prechádza nezmenený až do hrubého čreva, kde je fermentovaný baktériami v organizmoch črevnej makrobiálnej flóry. Počet lactobacilov a Bifidobactérií sa zvýši vylúčením patogénnych baktérií. Tento efekt je známy ako probiotický účinok inulínu. Má pozitívny efekt na využitie vápnika, horčíka a iných minerálov a redukuje hladinu cholesterolu a sérových lipidov. Inulín je rastlinná ingrediencia, ktorá nie je stráviteľná ľudským zažívacím traktom, a preto je uznaná za vlakninu.
Veríme, že tieto sviatky prežijete spolu s nami v zdraví a naštartujete nový rok so silnejšou imunitou aj vďaka našim radám. Ak by ste potrebovali s čímkoľvek poradiť, neváhajte nás kontaktovať.
One thought on “Ako podporiť imunitu komplexne spojením výživových doplnkov a aromaterapie”